Hızlı okuma, adından da anlaşıldığı gibi, normalden daha kısa sürede daha çok şey okuyabilmek, daha iyi anlamak amacıyla yapılan bir okuma tekniğidir. Hızlı okuma tekniği yıllardır dünyanın ceşitli ülkelerinde kullanılmaktadıry. Ülkemizde ise 1985'lerden itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Anlayarak Hızlı Okuma Tekniği emek verildiğinde okuma hızınız ve anlam oranınızda ciddi oranda fark yaratan yeni bir okuma tekniğidir.
NİÇİN HIZLI OKUMA?
Yaşadığımız yüzyıl bir bilgi çağıdır. Bilgi daha hızlı çoğalmakta, bizler ise dakikada 150 kelime ila 300 kelime arasında okuyabilmekteyiz. Oysaki günümüzün aydınları, dakikada ortalama 500 kelime okumamız gerektiğini belirtmektedir. Zihin olarak okuma hızımızı sınırlandıran bizleriz. Günlük gazeteler, e-postalar, kitaplar, ödevler, iş yazışmaları vb. dökümanların daha hızlı okunması yaşam kalitenizin artmasına olanak sağlayacaktır. Ayrıca, sınavlara hazırlanan öğrenciler hızlı okuma teknikleri ile daha hızlı okuyup, daha hızlı anlayarak, sınavlardaki başarılarını artırabilirler. Unutmayın ki, beynimizle gözlerimiz arasında ışık hızında bir iletişim kurulmaktadır. Işık 300.000 km/s hızla ilerlerken, ses 312 km/s ilerler. Beynimiz çok hızlı okuma yeteneğine sahiptir, önemli olan onu eğitmektir.
NASIL GERÇEKLEŞİR, KİMLER YAPABİLİR?
Tabi ki gözleri ve beyni sağlıklı olan herkes hızlı okuma tekniklerini öğrenebilir. Hızlı Okuma becerisi özel bir yetenek değil, geliştirilebilir bir teknik bilgidir. Bilgiyi beceriye dönüştürmenin yolları da öğrenilebilir. Vücudumuzda bulunan kaslar elbette gözlerimizde de mevcuttur. Öncelikle göz kaslarını geliştirip, daha sonra hızı artırmak ve konsantrasyon teknikleri ile de anlama oranını üst seviyelere çıkartmaktır. Anlayarak hızlı okumanın asıl püf noktası görme alanımızın genişletilmesidir. Yavaş okuyucular sadece 2cm'lik bir alanı görerek okurlar. Bunun anlamı okuyucunun metni kelime kelime okumasıdır. Hızlı okuyucu ise görme alanını genişleterek aynı anda ikişer veya üçer kelime gruplarını görerek okuyabilir. Bu kelime grupları üçer, dörder kelime olarak da artabilir.
KAYNAK : KAYSERİ HIZLI OKUMA KURSU
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder